Budatétényi Rózsakert

A Budatétényi Rózsakert Magyarország legnagyobb rózsa génbankja, a parkosított gyűjtemény fenntartója és tulajdonosa a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet. A kert területe 2,5 hektár, az itt fenntartott, ellenőrzött tételek száma 1009, a kiültetett tövek száma 9 ezer.

A rozárium fajtáit a Budatétényi Rózsakert későbbi vezetője, Márk Gergely (1923-2012) kezdte összegyűjteni. Az 1950-től folyamatosan beszerzett fajtákat kezdetben a budatétényi Györgyháza (ma György-villa) kertjébe ültették ki. A gyűjtemény azonban hamarosan kinőtte ezt a kertet, és ekkor merült fel egy kifejezetten rozárium céljára tervezett park létrehozása. Ez lett a mai Budatétényi Rózsakert, melyet Dr. Ormos Imre professzor tervezett. A Park utca, Nagytétényi út és a Gyula-vezér lépcső által határolt területen - a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet központjában (volt Czigány-villa) - elhelyezkedő rózsakert 1963-64-re készült el.

A gyűjtemény fő értékét a 60-70 éve nemesített fajták nagy száma jelenti, az ilyen rózsák csak kevés helyen láthatóak a világban. Ezen kívül a rózsakert számtalan kultúrtörténeti különlegességet is bemutat, mint az ókeresztény abesszin szent rózsa, a középkori csemege és patikárius rózsa, az illóolajat adó iráni és bulgár damaszkuszi rózsa, zöld rózsa, moharózsák, a legkorábbi kínai tearózsák, vagy Európa legősibb sárga rózsái. Az 1933-ban nemesített ’Fortschritt’ fajta is a kert különlegességei közé tartozik, ez a rózsa egyedül Budatétényben maradt fent, sokáig a kiveszett rózsák között tartották számon.

Igen jelentős a magyar vonatkozású rózsák gyűjteménye is, jelenleg a kert 205 magyar fajtát mutat be, nagy többségüket Márk Gergely nemesítette. Ezen kívül a látogatók olyan régi magyar fajtákat is megtalálhatnak itt, mint Geschwind Rudolf (1829-1910), Mühle Árpád (1870-1930), Palocsay Rudolf (1900-1978), Müller Ferenc (1923-2012) nemesítők rózsái.

A Budatétényi Rózsakert génbank, fő feladata a köztermesztésből már kikopott, meghaladottnak ítélt fajták megőrzése, és ezekről szaporítóanyag biztosítása a szakemberek számára. Az ilyen rózsák annak ellenére, hogy már nem divatosak, és dekorativitásuk is néha elmarad a kívánatostól, még számtalan értékes, rejtett tulajdonságot hordozhatnak, mint amilyen például a betegség-ellenállóság, fagy- és aszálytűrés, ezért megőrzésük kiemelkedően fontos.

A rozárium kutatási célokat is szolgál. A rózsagyűjteményben elsősorban gyakorlat-orientált fajta-összehasonlító vizsgálatokat végzünk, a célunk olyan modellek kidolgozása, melyek révén objektíven mérhetővé válik egy-egy fajta lombozatának, virágjának, virágzásának és termésdíszének az értéke. Ennek révén megbecsülhető a fajták klímatoleranciája, piacképessége, hasznosíthatósága.

A rózsakert ugyanakkor díszpark is, a főváros legnagyobb rózsakertje. A rekreációra, pihenésre kifejezetten alkalmas kertet 2017-ben felújítottuk, így már információs táblákkal, padokkal és kavicsos sétautakkal várja a látogatókat. A Budatétényi Rózsakert ingyen látogatható, minden nap sötétedésig fogadja az érdeklődőket. Kisebb csoportoknak előzetes bejelentés alapján munkaidőben szakvezetést is biztosítunk. Kérünk azonban mindenkit, hogy a szabadsággal ne éljen vissza: a rózsákban és a berendezési tárgyakban kárt ne okozzon! Közös ügyünk, hogy ez a gyűjteményes kert fennmaradjon!

Dr. Boronkay Gábor témavezető


Szakvezetés

  • ideje: munkaidőben
  • díja: 10000 Ft + ÁFA
  • időpontegyeztetés: 1-362-1596/182
  • a vezetést tartja: Dr. Boronkay Gábor
  • agrár-szakiskoláknak évente az első vezetés díjtalan


Séta idegenvezetővel

  • „Korzózz Velünk” program keretében a meghirdetett sétákra lehet bejelentkezni
    www.korzozzvelunk.hu
  • A kertlátogatás következő időpontja: 2020.augusztus 23. vasárnap 15:00


Fajtalista


Galériák


Történelmi fajták

Modern különlegességek


Poszterek

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.