Dió

A dió (Juglans regia L.) nemesítése az Intézet alapításával egyidős, ugyanis 1950-ben indult ez a kutatási téma. Prof. dr. habil. Szentiványi Péter először tájszelekciót választott a nemesítési módszerek közül, melynek eredményeként a Tiszaháton található diópopulációból kiemelte a 'Milotai 10' és a 'Tisztacsécsi 83' fajtákat, a Mezőföldről pedig az 'Alsószentiváni 117' fajtát. Az 1970-es években a tájszelekció mellett a keresztezéses nemesítést is használta a nemesítő. Apai szülőként az Észak-Amerikában elterjedt oldalrügyből is bőven termő, világos héj- és bélszínnel rendelkező 'Pedro' fajtát választotta. A keresztezéses nemesítés eredményeként jelenleg 5 hibrid diófajta kapott állami elismerést: 'Milotai bőtermő', 'Milotai kései℗', 'Milotai intenzív', 'Bonifác℗', 'Alsószentiváni kései℗'.

A nemesítési munka tovább folytatódik az Intézetben, melynek eredményeként kb. 100 dióhibrid van értékelés alatt. Nemesítési céljaink között a kései fakadási idő, a késő tavaszi fagyok elkerülése végett, illetve a nagyfokú oldalrügyből termőképesség a termésmennyiség növelése érdekében elsőrangú helyet foglal el. E két kiemelt nemesítési cél mellett további célok a legalább 32 m-es átlagos termésátmérő, a sima héjfelület, a világos terméshéj, a világos bélszín, a jó íz, a kórokozókkal és kártevőkel szembeni ellenálló-képesség és tolerancia.

Újabb diófajták előállítása mellett folyamatosan dolgozunk a magyar diótermesztés világban elfoglalt jó hírnevének megőrzésén. A magyar diófajták rendelkeznek a legkorábbi érési idővel az északi féltekén termesztett diófajták közül. A magyar diófajták használatának további előnye, hogy nagy termésmérettel rendelkeznek (átlagos termésátmérő minimum 32 mm), mely extra áruértéket képvisel a piacokon.

Továbbá kutatási témaink között szerepel számos, a diótermesztés technológiai fejlesztését érintő téma, melyek a metszés, optimális érési idő meghatározását, optimális áruvá készítési technológia (szüret, buroktalanítás, mosás, szárítás, osztályozás, csomagolás) kidolgozását és folyamatos fejlesztését jelenti.

Emellett foglalkozunk az intenzív diótermesztés lehetőségeivel is, ennek érdekében 2000. februárjában összehasonlító kísérletet állítottunk be 'Milotai intenzív' és 'Milotai kései' fajták bevonásával.

 

Diófajták

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.