Mandula

A mandula a többi hazánkban termesztett gyümölcsfajjal összehasonlítva kis szerepet játszik gyümölcstermesztésünkben. Indokolhatja ezt az a tény, hogy termőhely igényét nálunk nehezebb kielégíteni. A mandula melegigényes gyümölcsfaj, érzékeny a tél végi és virágzáskori fagyokra, ezért olyan helyekre kell ültetni, ahol a fagy kockázata a legkisebb.

Ugyanakkor a mandula gyümölcse keresett és nagy értékű árucikk, a fogyasztói igényeket külföldi behozatalból tudjuk kielégíteni. A mandulabelet elsősorban a cukrászok és háziasszonyok mint cukrászati alapanyag használják, a mandula a marcipán készítés alapanyaga, emellett kozmetikai termékek (mandulaolaj), a reform élelmiszerek (mandulaliszt) fontos alkotója. Mindegyik termék nagy áruértéket képvisel. Felvetődik a kérdés, hogy hazai termesztéssel nem lehetne-e az import mandulát – vagy annak jó részét – kiváltani?

A mandula kutatás Magyarországon hosszú múltra tekint vissza. Az 1900-as évek elején uradalmi birtokokon találkozhatunk francia és olasz fajtákkal. A tájfajták szelekciója Magyar Gyula és Szisz Gyula nevéhez fűződik, az első magyar fajták az ő munkájuk eredményeképpen kerültek termesztésbe (pl. Diósdi félpapírhéjú, Szisz mandula). 1949-ben Akaliban létesült az első mandula fajtagyűjtemény Sárai Vilmos vezetése alatt. Sárai és Okályi Iván tájfajtákat emeltek ki a termesztés számára. A gyűjtemény keresztezéses nemesítésnek is alapjául szolgált. 1954-től az akali gyűjtemény intézetünk jogelődjéhez (a Kertészeti Kutató Intézethez) került, ezzel párhuzamosan új fajtagyűjtemény létesült Érden. A további mandula nemesítési munkát Brózik Sándor végezte, a ma termesztésben lévő fajták többsége ('Budatétényi 1', 'Budatétényi 70', 'Tétényi bőtermő', 'Tétényi kedvenc', 'Tétényi keményhéjú', 'Tétényi rekord') az ő nemesítői munkájának az eredményei. Emellett szükség volt a mandula fajtatársítási alapjainak kidolgozására, amely az ültetvények termésbiztonságát lehetővé teszi.

Munkánk célja

A hazánkban termesztett mandula fajták önmeddőek: biztonságos termésmennyiséget csak pollenadó fajta ültetésével érhetünk el, amelyet igen körültekintően kell kiválasztani. A spanyol és olasz fajták között azonban vannak olyan öntermékeny fajták, amelyek a nemesítők szerint a mi éghajlati adottságainkat bírják. Célunk ezen külföldi fajták kipróbálása, valamint a hazai ökológiai adottságokhoz jól alkalmazkodó magyar fajták tovább nemesítése öntermékeny mandulafajták előállításának reményében. Az így előállított fajták termesztésével reményeink szerint a hazai mandula termesztés kockázatát csökkenthetjük. Gyűjteményünkben értékelni kívánjuk a már meglévő hibrid állományt fagytűrő képesség, virágzási sajátosságok és gyümölcs minőség tekintetében.


Mandulafajták

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.