Meggy

Tájfajta szelekció eredményei

A Kiskőrös - Csengőd - Akasztó vidékén elterjedt "bosnyák" meggy néven termesztett fajtakörből szelektált ki Apostol János egy, a blumeriellás levélfoltosodással és moniliás ágszáradással szembeni ellenállósága miatt különösen értékes változatot, mely 'Csengődi' néven, 1990-ben kapott állami elismerést. Egy dunavecsei házikertből került kiemelésre a rendkívül korán, május 20-a körül érő, állami bejelentés előtt álló, DU-1-es jelzéssel nyilván tartott fajtajelölt.

Klónszelekció eredményei

Brózik klónszelekciós munkája során célul tűzte ki, a "nagy fajtakörrel" rendelkező 'Pándy meggy' és 'Cigány meggy' fajtákon belül a különböző vegetatív és reproduktív tulajdonságaikban eltérő, valamint a Pándy meggyet jól termékenyítő vagy ipari felhasználásra alkalmas, helyi és tájfajták kijelölését, begyűjtését és értékelését.

Az 1967-ig tartó megfigyelések és értékelések eredményeként kidolgozta a meggyfajták klóncsoport-termesztési módszerét, mely lehetővé teszi az együttvirágzó, egymást jól termékenyítő pollenadó fajták megválasztásán keresztül a 'Pándy' és 'Cigány meggy' klónokból, illetve a korán virágzók esetében a Pándy meggy klónok és cseresznye fajtákból telepített, gazdaságosan üzemeltethető, ültetvények kialakítását.

Legjobb, a termesztés számára ajánlott klón kombinációk: 'Pándy 48 'és 'Germersdorfi 3', illetve 'Pándy 279' és 'Cigánymeggy 59'.

Keresztezéses nemesítés és eredményei

A meggy keresztezéses nemesítését Maliga Pál kezdte el 1950-ben, mely munkát 1976-tól napjainkig Apostol János folytatja Szügyi Sándor segítségével.

A keresztezéses nemesítés célja hibridizálással olyan új meggyfajták előállítása, melyek öntermékenyülők, ezért rendszeresen és bőven teremnek, gyümölcsminőségük alapján kielégítik mind a nyersfogyasztás, mind a nyers-export, a konzerv és hűtőipar igényeit. Iparszerű termelési rendszerekben gépesített termeszthetőségük alapján alkalmazhatóak és érési idejük következtében képesek meghosszabbítani a jelenlegi ipari feldolgozási idényt. Kórokozókkal és kártevőkkel szemben ellenállóak vagy toleránsak, ezért vegyszeres növényvédelemre nem, vagy alig szorulnak.

Első eredményekként 1965-ben, illetve 1969-ben a 'Fortuna', a 'Meteor korai' és az 'Érdi nagygyümölcsű', majd a 'Favorit', az 'Érdi bőtermő' a 'Korai pipacsmeggy', az 'Érdi jubileum' és a 'Maliga emléke' került állami minősítésre és bevezetésre a köztermesztésbe. Az újabb keresztezési program eredménye az 'Érdi ipari '(IV-3/48) néven bejelentett fajtajelölt és a 'Piramis' néven minősített hibrid meggyfajta.

 


A fontosabb meggyfajták érési ideje

 

Meggyfajták

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.