Magas beltartalmi értékű meggy- és cseresznyefajták nemesítése és technológiafejlesztése

Projekt azonosító: INN_123579
Vezető kutató: Dr. Takács Ferenc
Program neve: INN_16 - Magyar-iráni nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási témapályázat
Finanszírozás: NKFIA 
Időtartam: 2017. szeptember 1. - 2020. augusztus 31.

 

A cseresznye (Prunus avium L.) és a meggy (Prunus cerasus L.) elsődleges és másodlagos géncentruma Irán és Magyarország. Bár a közös genetikai eredet sejthető, azonban nagy különbség figyelhető meg a földrajzi elhatárolódás és a hosszú nemesítési időszak következtében. A magyarországi cseresznye- és meggynemesítés több, mint 60 éves múltra tekint vissza, melynek eredménye 18 meggy és 24 cseresznyefajta állami elismerése. A legfontosabb nemesítési módszereink a tájszelekció, valamint a keresztezéses nemesítés.

Legfontosabb céljaink:

  • A magyar és az iráni fajtagyűjteményből a cseresznye és meggy genetikai anyagainak cseréje elősegítheti a nemesítési program javítását a jövőben. Biztosítható a gyümölcs morfológiai és fenológiai adatainak bővítése.
  • A gyümölcs méretét meghatározó markerek tesztelése a magyar és iráni cseresznye és meggy szelekció során bevezethető lenne a nemesítési programba.
  • A meggynemesítési programunkban előállított genotípusok közül olyan új, ígéretes, várhatólag a hazai fajtaszortimentbe illeszthető hibridek kiválasztása, melyek kiváló gyümölcsminőségűek, öntermékenyek és nagyfokú betegség ellenálló képességgel rendelkeznek.
  • A cseresznye és meggy növényi részeiben képződő endogén vegyületek vizsgálatán alapuló szelekciós nemesítést segítő tesztelési módszer kifejlesztése és alkalmazása a hazai és az iráni meggy genotípusokon.
  • Intenzív meggyművelési rendszerek (tenyészterület, koronaforma) kidolgozása különös tekintettel a pályázatban szereplő genotípusok használatára.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.