Termesztéstechnológia

Intézetünk az alapítástól kezdve folytatott termesztés-technológiai vizsgálatokat. Ezek eleinte főként alanyhasználattal és koronaalakítással voltak kapcsolatosak, idővel azonban egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a tápanyag-visszapótlással, öntözéssel, termésszabályozással és növényvédelmi problémákkal kapcsolatos kutatások is. Intézetünk munkatársai olyan alapvető virágzásbiológiai vizsgálatokat végeztek, amelyre alapul a vegyszeres termésszabályozás gyakorlata. Jelenleg célunk a kísérleti ültetvényfelületünk megújítása annak érdekében, hogy a legmodernebb technológiai megoldásokat tudjuk bemutatni a termelőknek.

Alanykutatás

Cseresznye- és meggy alanykísérletek

A NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet Érdi Kutató Állomás cseresznye- és meggynemesítő munkáját kiegészíti az elsősorban vegetatívan szaporítható, külföldön nemesített cseresznye és meggy alanyok tesztelése, magyar ökológiai körülmények között, magyar nemesítésű fajtákkal. Hazánk klímaviszonyai jelentős mértékben eltérnek a hűvös, nedves, kiegyenlített klímaadottságokkal rendelkező nyugat- és észak-európai területektől, ezért lényeges tartamkísérletek beállítása. További problémát jelent egy ígéretes alany szélesebb körű magyarországi termesztése előtt, hogy hazánkban jelentős aktív mésztartalom található a talajokban, mely „zavaró” tényező lehet a külföldön nemesített alanyok számára. A mésztartalom mellett a nyári szárazság, a légköri aszály illetve a téli időjárás jelenti a magyar klíma sajátosságát. Nem elhanyagolhatók a komponensek között lejátszódó alany-nemes kölcsönhatások sem, melyeket érdemes tesztelni nagyobb ültetvényfelület kialakítása előtt, mert csak így lehet kiszűrni az inkompatibilitási problémákat.

Kutatómunkánk során teszteltük a német Weiroot és GiSelA, a cseh P-HL-A sorozat legígéretesebb fajtáit. Jelenleg magyar nemesítésű sajmeggy alanyokat vizsgálunk a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karával közösen. A jövőben elsősorban a középerős növekedési eréllyel rendelkező alanyokat részesítjük előnyben az alanykísérletek beállításánál. Hamarosan kísérletbe vonjuk a Pi-KU sorozat és a MaxMa sorozat perspektivikus fajtáit is.

Az Intézet számára fontos, hogy ne csak alanyfajtákat teszteljen, hanem komplett művelési rendszert is értékeljen. Az utóbbi 20 évben számos művelési rendszert dolgoztak ki nyugat-európai kutatók, melyek elnyerték a hazai termesztők tetszését. Fontos azonban tudni, hogy nem minden művelési rendszert, illetve annak nem minden elemét lehet teljes egészében átvenni a szakirodalomban olvasottak szerint. Intézetünkben beállított művelési rendszer kísérletek előnye, hogy fajtaspecifikus információkat tudunk adni az újonnan nemesített magyar cseresznye- és meggyfajta újdonságokról.

Kutatómunkánk eredményeit bemutatjuk a minden évben megrendezésre kerülő „Cseresznye és meggytermesztési tanácskozás és fajtabemutató” c. rendezvényen, ahol az elméleti előadások mellett ültetvénybejárást is tartunk.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.