Meggyfajták: Pándy meggy klónok

Pándy 48, Pándy 279 és Pándy Bb. 119 (syn.: Köröser Weichselkirsche)

Nemesítő:
Brózik Sándor (Pándy 48, Pándy 279) és Éles Zoltán (Pándy Bb. 119).
 
Fajta jogosult:
Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft.
 
Minősítési fokozat:
Államilag elismert árufajták
 
Származás:
A kárpát-medencei meggy populációból szelektált klón fajták.
 
Virágzás, termékenyülés:
A Pándy klónok önmeddők.

A Pándy 48 korán virágzik, termékenyítő partnere a meggyfajták közül a szomszédos virágzási időcsoportba tartozó Cigánymeggy 7 és Favorit, valamint a Csengődi, a cseresznyék közül pedig a Germersdorfi 3, Linda, Solymári gömbölyű és a Hedelfingeni óriás.

A Pándy Bb 119 középkésőn virágzó meggyfajta részére a Cigánymeggy 7 és Cigánymeggy C. 404, a Favorit és a Csengődi meggyfajták megfelelő pollenadók, cseresznyék közül pedig a Germersdorfi óriás, Solymári gömbölyű és a Linda.

A Pándy 279 késői virágzású klónfajta. Jó pollenadó fajtái a Cigánymeggy 7, Cigánymeggy 59 és a Favorit valamint a Csengődi meggyfajták.
 
Termőképesség:
Évjárattól függően gyenge, közepes vagy bőtermő.
 
Érés ideje:
A Pándy 48 június 22., a Pándy Bb. 119 június 25., a Pándy 279 június 25-30. körül érik.
 
Gyümölcs jellemzői:
A három Pándy klón egységesen nagy-igen nagy gyümölcsöket terem. A gyümölcsök tömege 6-8 g, átmérője a fánkénti termésmennyiségtől függően, 21-24 mm között változik. Gyümölcsének alakja a kocsány felől kissé lapított gömb. Héjszíne sötét bordópiros, héja fényes, közepesen vastag, szívós, száraz tapintású. Húsa sötétpiros, közepesen kemény. Leve piros, alig festő, bőlevű. Íze kellemes, harmonikus, jellegzetes meggyíz. Magja gömbölyded, középnagy. Kocsánya középhosszú, pálhás. Éretten szárazon válik a kocsánytól, ezért jól rázható.
 
Fa jellemzői:
Fája középerős (Pándy Bb. 119) vagy erős növekedésű (Pándy 48 és 279). Merev vázágrendszere csüngő, elsűrűsödésre és felkopaszodásra hajlamosak.
 


Monília fertőzésre erősen fogékonyak. Friss fogyasztásra és konzervipari célra egyaránt felhasználhatók.

Vissza a meggyfajtákhoz

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.