A nagyközönség előtt is megnyílnak az ország legértékesebb gyümölcsösei
2018. április 19., csütörtök, 10:08

4 telephelyen, 60 hektár területen 18 gyümölcsfaj 6600 regisztrált tétele válik megtekinthetővé a Nemzeti Agrárkutatási és Innováció Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének jóvoltából. A rendezvénysorozat nyitányának az érdi Elvira major adott helyet, ahol éppen a cseresznye-és meggyváltozatok virágoznak.

A hatalmas génbanki gyűjtemény a Kárpát-medencéből származó gyümölcsök alakgazdagságát egyedülálló módon reprezentálja, felsorakoztatva az 1970 óta begyűjtött egyedeket. Ezek a fajtanemesítésekben fontos szerepet játszanak, hiszen olyan tulajdonságokat hordoznak magukban, mint például a szárazságtűrés vagy éppen a betegség-ellenállás.

A rendezvénysorozat nyitányára az érdi Elvira majorban került sor 2018. április 18-án, ahol éppen a cseresznye és a meggy virágzik. Ebben a gyűjteményben több száz tétel szerepel, köztük olyan különlegességek, mint a Germersdorfi és a Badacsonyi óriás változatai, de találhatunk itt szeptemberig fán maradó, illetve, sárga és bordó héjú cseresznyét is.

Az eseményt Dr. Gyuricza Csaba a NAIK főigazgatója, illetve Dr. Lakatos Tamás a kutatóintézet vezetője nyitották meg, a finomságokról pedig Dobó Ági gasztroguru gondoskodott.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.