Dr. Kováts Zoltán Emléknap Csemőn
2019. augusztus 29., csütörtök, 08:40

A magyar egynyári fajták évértékelésére érkeztünk Csemőre 2019. augusztus 23-án, ahol Dr. Kováts Zoltán díszpolgár volt. A vendégeket a település központjában kialakított Kováts Zoltán emlékhely előtt fogadták a szervezők: a Kováts Zoltán Baráti Kör, a Marosi Faiskola és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ képviselői.

Az egynyári virágokkal gazdagon beültetett környezetben Dr. Preininger Éva (NAIK GYDKI kutatási igazgatóhelyettes) megnyitóbeszédében kiemelte, hogy Kováts Zoltán fajtáinak fenntartása közös célunk és érdekünk, ehhez szükséges a célkitűzések közös megfogalmazása és a feladatok megosztása az Intézet és a magán szektor között. A jövőben a fajták génbanki tárolása és a törzsszelekció a NAIK GYDKI feladata, a kereskedelmi vetőmagtermesztést pedig a magánszekor, jelen esetben a Marosi Faiskola fogja végezni. Ezután termesztési bemutatón vettünk részt a közeli Marosi Faiskolában, ahol a kiültetett növények között sétálva a kötetlen beszélgetések során előkerültek a problémák, nehézségek is, mint például az a tény, hogy egyes önkormányzatok, termelők költségtakarékosságból sokszor megszedik az egynyári virágmagot maguknak, ennek következtében leromlanak a fajták, és ezután inkább áttérnek a külföldi fajtákra, amelyek viszont nem feltétlenül bírják az itthoni klímát.

A sétát szakmai előadások követték, elsőként Kisvarga Szilvia (NAIK GYDKI Egynyári Csoport vezetője) beszámolt a NAIK-ban folyó KovatSelection program eddigi eredményeiről. Amikor a programot 2018-ban indítottuk, a következő fő feladatokat határoztuk meg:

  • Dr. Kováts Zoltán egynyári virágfajtáinak homogénné tétele, törzsszelekcióval.
  • Azoknak a fajtáknak a megőrzése, melyek nagy genetikai értéket képviselnek, de forgalmazásuk már nem biztos, hogy nyereséges.
  • A homogén vonalak, törzsek (és régi fajták) előkészített magjainak hűtött génbankba történő helyezése és tartós tárolása.
  • Magán vetőmag előállítók / kereskedők bevonása.
  • Új vonalak, új törzsek kiválasztása.
  • Az ellenállóképesség növelése.
  • Fitotechnika stb. kutatása.
  • Felzárkózás  a V4-ekhez. Nemzeti és nemzetközi kooperáció.

Ezt követte Dr. Fári Miklós (DE MÉK, Növénytudományi Intézet) beszámolója arról, hogy az általa vezett 7 különböző projekt közül több igen értékes program fut a Budatétényi Kutató Állomáson. A Debreceni Egyetemmel közös munka például a zöldváros kutatás (Green City) és klímaváltozás kutatásokhoz kapcsolódó vertikális falak beültetése. A kísérletben elsőként szárazságtűrő Bromus és Festuca fajok kerültek kültérre, függőlegesen összekapcsolt műanyag modulokból álló falba. Genetikai alapok szélesítésére is folynak kutatások a mályva, Kitaibela és Salvia hibridek körében. Új generációs biostimulátorok, a fehérjetermelés mellékterméke, a barnalé vizsgálatára is vannak beállított kísérleteink.

A szakmai előadásokat Mártonfi Benke Márta festőművész előadása követte, „Gyermekkorom kertje” címmel, nagymamájának varázslatos hangulatú kertjeit idézték különleges festményei.

Végezetül Balatoniné Ökrös Margit vetített képeket Dél-Angliai utazása során látott kastélykertekről.

A nap a Marosi Faiskola ajándékaként ízletes ebéddel zárult.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.