Tapasztalatok a Pettyesszárnyú muslicával (Drosophila suzukii) kapcsolatos vizsgálatok alapján
2020. december 14., hétfő, 12:57

Napjainkban sajnos a bogyós ágazat egy elég komoly kihívással találta szemben magát. A probléma egy új, hazánkban 2012-ben megjelent kártevő, a Pettyesszárnyú muslica (Drosophila suzukii).

A faj legnagyobb mértékben hazánkban a bogyósokban okoz kárt, de érdemes odafigyelni rá a meggy és a szőlő ültetvények tulajdonosainak is. Ezen két utóbbiban konkrétan még nem mutatták ki a faj közvetlen kártételét, a bogyósok vonatkozásában azonban már kimondható, hogy a július, augusztus hónapokban, vagy az azt követően termő fajok gyümölcsei komoly károkat szenvednek. Szinte teljes termésveszteség figyelhető meg a sarjon termő málnákban, a szedrekben és a bodzában. A kártevő ellen a védekezés szinte lehetetlen, a növényvédő szerek korlátozottak, gyakran a szedés idején a felhasználható szerek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje szab határt a szer felhasználásának.

A probléma megoldására az Expertum Hungary Kft. irányításával elindult egy EIP-es pályázat, melyben kutatók és termelők szoros együttműködésben próbálnak megoldást találni a fent említett fajok védelmére. A projektről és a jelenleg folyó munkákról a Fertődi Kutatóállomás kollégáinak (Dr. Varga Jenőnek és Bergendi Nadinnak) lehetősége nyílt a médiában is egy riport erejéig összefoglalni az aktuális helyzetet, a problémákat, a folyó kísérleteket és a jövőbeli terveket. A kutatók nyilatkozatai a Hír Tv mellékelt műsorában 14 perc 41 másodperctől láthatók.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.