Termelői és kutatói tervek a nógrádi termőtájban
2020. december 14., hétfő, 11:36

2020. június 10-én előzetes tárgyalásokat követően a Nyugat-Nógrádi Területfejlesztési Központ vezetői megkeresték a NAIK GYDKI Fertődi Kutatóállomásának munkatársait egy jövőbeni együttműködés tervezetével.

A megbeszélés során elhangzottak ismeretében 2020. július 21-én sor került egy területbejárásra, melyen a projektben résztvevő termelőket látogattuk meg, és lehetőség nyílt a bogyós ágazatban tapasztalható problémák feltérképezésére, átbeszélhettük a lehetséges megoldások körét. A Fertődi Kutatóállomás részéről Dr. Varga Jenő, Kollányi Gábor, Bergendi Nadin és Halász Adrienn vett részt a bejáráson, kalauzunk, a konzorcium egyik vezetője, a Nyugat-Nógrádi Területfejlesztési Központ agrár munkatársa Fábián Attila volt. A bejáráson személyesen is tapasztaltak és látottak alapján megállapítható, hogy nagy szükség van a termelők és kutatók közötti szakmai kapcsolatok felfrissítésére, az eszmecserére. A termelők több olyan problémát is felvetettek, melyek azt igazolják, hogy elhivatottságuk és tenni akarásuk megvan, viszont munkájukhoz szükség van némi szakmai segítségre az intézet munkatársaitól.

A meglátogatott ültetvények szépek, rendezettek, a termelők tervezik ezek bővítését, új fajták, fajtajelöltek, hibridek tesztelését, melyhez a projekt jó lehetőségként kínálkozik. Célunk a termelés és a kutatás összhangjának stabilitása, a termelők szakmai megsegítése, tájékoztatás a jelen problémáinak megoldására szolgáló lehetőségekről, s talán a legfontosabb, a bogyós ágazat kiemelése a jelenlegi mély szakadékból. Ennek erősítésére létrejött egy megállapodás a Nyugat-Nógrádi Területfejlesztési Központ és a Szent István Egyetem között, melyet a felek szeptember 17-én írtak alá.
 

 

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.