Ünnepélyes átadásra került a GYDKI Ceglédi Kutatóállomásának energetikailag felújított épületegyüttese
2020. február 10., hétfő, 08:10

A hagyományos Kajszibarack és Szilva feldolgozott gyümölcs érzékszervi bírálattal egybekötve Dr Gyuricza Csaba főigazgató ünnepélyesen átadta a KEHOP pályázati támogatásból energetikai korszerűsítéssel felújított épületeket.

Főigazgató Úr beszédében elmondta, hogy az energetikai fejlesztéseket támogató KEHOP (Környezeti és Energetikai Hatékonysági Operatív Program) pályázaton elnyert támogatásból a NAIK Intézetei közül 3 kapott támogatást: a Mezőgazdasági Gépesítési Intézet, a Halászati Kutatóintézet és a Gyümölcs-és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet Ceglédi Kutatóállomása, ez utóbbi 254 millió Ft-ot. A teljes körű energetikai felújítás során közel 3000 négyzetméteren történt nyílászáró csere, hőszigetelés kialakítása és fűtőberendezés csere. Reményét fejezte ki, hogy az energetikai korszerűsítés az épületek fenntartási költségeit is csökkenteni fogja. Említést tett arról, hogy idén ünnepli fennállásának 70 éves évfordulóját a GYDKI, melyet méltó módon minden Kutatóállomás külön-külön meg fog ünnepelni. Az első megemlékezésen Újfehértón Nagy István Agrárminiszter is részt vett. A jubileum tiszteletére négy, kutatóállomás-szintű kiadvány is készül. Dr. Lakatos Tamás intézetigazgató megemlítette, hogy kutatási célokat szolgáló szakmai jellegű beruházások történtek az elmúlt években, Cegléden például új üvegház építése, a hűtőház előterének rendbehozatala és öntözés fejlesztés az ültetvényekben. Épületekkel kapcsolatos infrastrukturális jellegű beruházásra, felújításra viszont most volt csak lehetőség, és nagy öröm, hogy a kollégák komfortérzetét ez jelentősen megnövelte. Dr. Nádosy Ferenc kutatóállomás vezető köszönetét fejezte ki, hogy a ceglédi kutatóállomás nyerte el a támogatást, elmondta, milyen hideg volt korábban télen a dolgozószobákban, a nyílászárók cseréje és a falak hőszigetelése után mennyivel melegebb lett az épület. Kifejtette, hogy a NAIK, mint kutatóintézet-hálózat mennyivel hatékonyabban tud részt venni ezeken a nagy infrastruktúra fejlesztési pályázatokon, mint korábban az Intézetek önállóan. Visszaemlékezett arra, hogy az épületek műemlék jellege miatt nem volt egyszerű a felújítás megvalósítása. Végül Dr. Gyuricza Csaba ünnepélyesen átvágta a nemzeti színű szalagot, ezzel hivatalosan átadta az épületet.

A program a feldolgozott gyümölcs érzékszervi bírálattal folytatódott, amely egy hagyományos, évente ismétlődő téli program a Ceglédi Kutatóállomáson. Most is 5-6 féle kajszi és szilva fajta befőttjét, ivólevét és lekvárját bírálták a résztvevők.  A számozott tételek bírálata után a szervezők összesítették a bírálati eredményeket, majd Mendel Ákos ismertette a győztes kajszi, Demku Tamás pedig a győztes szilva fajtákat. Idén főleg középérésű fajtákat válogattak össze, voltak köztük hagyományos magyar fajták és klónok, de helyet kaptak külföldi fajták is, főként román, de azon kívül angol, svájci és svéd fajta is. A befőzési eljárások során egységesen állították be a tételek cukor- és savtartalmát. A bírálati szempontok közt szerepelt természetesen az íz, de azon kívül szín, illat, állag, méret is. A győztes tételek tekintetésen általában nagyon egységes volt a bírálók véleménye.

A bírálat elején a résztvevők egyperces néma felállással emlékeztek a napokban elhunyt Dr. Kerek Mária Magdolnára, aki évtizedeken át folytatott kajszi nemesítést a Kutatóállomáson, munkáját nyugállományba vonulása után is sokáig folytatta.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.