Szervezeti egységek

Feladata a szabadföldi rózsa, és az egynyári dísznövények génbanki fenntartása, tradicionális és rezisztencia nemesítése, a magyar fajták termesztési értékének meghatározása, mérése, a fajták népszerűsítése.

Az osztály az intézeti gyümölcs génforrás gyűjtemény fenntartási, bővítési munkáit végzi. Feladatunk a génbanki tételek tulajdonságainak leírása hagyományos és molekuláris módszerekkel.

A tudományos osztály feladata az Intézetben előállított szellemi értékek védelme, terjesztése és közreadása.

A tudományos osztály feladata a Nemzeti Fajtajegyzékben szereplő fajtákból patogénmentes prebázis növényanyag előállítása és Központi Törzsültetvényben történő fenntartása valamint különböző gyümölcs-és dísznövények mikroszaporítási technológiájának kidolgozása és gyakorlati alkalmazása.

A tudományos osztály munkatársai az Intézet három kutatóállomásán klasszikus mikrobiológiai, rovartani, molekuláris biológiai és fermentációs laboratóriumi infrastruktúrát használva végzik munkájukat.

Az osztály munkája a NAIK GYDKI legfontosabb alapfeladataihoz kapcsolódik: a magyarországi termelők érdekeit legjobban szolgáló fajták felkutatása, honosítása, szelekciója és nemesítése.

A tudományos osztály feladata a Magyarországon termesztett jelentősebb gyümölcsfajok (alma, meggy, körte, birs, naspolya, szilva, kajszi, dió és bogyósgyümölcsök) termesztéstechnológiájának fejlesztési, innovatív megoldások kifejlesztése, tesztelése és termelői körben történő terjesztése.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.