Szervezeti egységek

Feladata a szabadföldi rózsa, és az egynyári dísznövények génbanki fenntartása, tradicionális és rezisztencia nemesítése, a magyar fajták termesztési értékének meghatározása, mérése, a fajták népszerűsítése.

Az osztály az intézeti gyümölcs génforrás gyűjtemény fenntartási, bővítési munkáit végzi. Feladatunk a génbanki tételek tulajdonságainak leírása hagyományos és molekuláris módszerekkel.

A tudományos osztály feladata az Intézetben előállított szellemi értékek védelme, terjesztése és közreadása.

A tudományos osztály feladata a Nemzeti Fajtajegyzékben szereplő fajtákból patogénmentes prebázis növényanyag előállítása és Központi Törzsültetvényben történő fenntartása valamint különböző gyümölcs-és dísznövények mikroszaporítási technológiájának kidolgozása és gyakorlati alkalmazása.

A tudományos osztály munkatársai az Intézet három kutatóállomásán klasszikus mikrobiológiai, rovartani, molekuláris biológiai és fermentációs laboratóriumi infrastruktúrát használva végzik munkájukat.

Az osztály munkája a NAIK GYKI legfontosabb alapfeladataihoz kapcsolódik: a magyarországi termelők érdekeit legjobban szolgáló fajták felkutatása, honosítása, szelekciója és nemesítése.

A tudományos osztály feladata a Magyarországon termesztett jelentősebb gyümölcsfajok (alma, meggy, körte, birs, naspolya, szilva, kajszi, dió és bogyósgyümölcsök) termesztéstechnológiájának fejlesztési, innovatív megoldások kifejlesztése, tesztelése és termelői körben történő terjesztése.

Programajánló

2020. január 28., kedd, 10:00
Helyszín: Zsindelyes Ház díszterme 4244 Újfehértó Fő tér 15.