GYKI - Kertészeti Biotechnológiai, Patogénmentesítési és Központi Törzsültetvény Fenntartási Tudományos Osztály

A tudományos osztály feladata a Nemzeti Fajtajegyzékben szereplő fajtákból patogénmentes prebázis növényanyag előállítása és Központi Törzsültetvényben történő fenntartása valamint különböző gyümölcs-és dísznövények mikroszaporítási technológiájának kidolgozása és gyakorlati alkalmazása:

 • A NAIK alapító okiratában az alaptevékenységei közt szereplő állami közfaladata közreműködés a termelők magas minőségű, patogénmentes szaporítóanyaggal való ellátásában, ennek megfelelően az oltvány előállítás alapjait biztosító központi törzsültetvény fenntartása és fejlesztése. A fajtafenntartás a Nemzeti Fajtajegyzékben szereplő fajták esetén a fajtafenntartó jogszabályi kötelezettséggel megállapított feladata, amely kiterjed a központi törzsültetvény létrehozására és a bázis szaporítóanyag előállítására is Az Intézet több, mint 200 nemes- és 100 alanyfajta fenntartója. A 72/2010 FVM majd a 14/2017 FM rendeletek a gyümölcs szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról, szigorúan szabályozzák a teljes vertikumot.
 • Prebázis anyag fenntartása központi törzsültetvényben (KTÜ), 3-4 egyed/fajta – korábban csak a PPV (Sharka) vírusgazda fajokat (kajszi, szilva, őszibarack, mandula) kellett izolátorháló alatt tartani, a 2014/98EU végrehajtási irányelvei és a 14/2017 FM rendelet szerint már valamennyi gyümölcsfajt izolátorháló alatt és tenyészedényben kell tartanunk, ennek megoldása hosszabb távú fejlesztést igényel.
 • A központi törzsültetvényből kerülnek leszaporításra az üzemi törzsültetvények részére a bázis (elit) oltványok.
 • A fajták fenntartása magában foglalja a pomológiai értékek vizsgálatát is, ezt a célt szolgálják a prebázis tételekkel párhuzamosan létesített törzsgyümölcsösök, ahol a fajták rendszeres pomológiai vizsgálata a feladat.
 • A NAIK GYKI mind a 4 telephelyén tart fenn központi törzsültetvényt, szaporít bázis oltányokat és tart fenn üzemi törzsgyümölcsöst.
   
 • Vírusmentesítés: A központi törzsültetvény számára az új fajtákból vírusmentes növényeket állítunk elő, valamint a jogszabályoknak megfelelően meghatározott időközönként folyamatosan cseréljük le a prebázis növényeket új, vírusmentes egyedekkel. A vírusmentesítést hőkezeléssel, merisztéma izolálással valamint kemoterápiával végezzük. A vírus státuszt mi is ellenőrizzük szúrópróba-szerűen a növényekben, hivatalosan a NÉBIH végzi a tesztelést folyamatosan.
   
 • Mikroszaporító laboratóriumainkban különböző, elsősorban fás növények mikroszaporítási technológiájának kidolgozását végezzük. Főleg gyümölcs alanyok, bogyós gyümölcsűek és a vírusmentesítésre szánt nemes fajták mikroszaporítása jellemző, de igény szerint bármilyen növény mikroszaporítását elvégezzük, megrendelésre is.
   
 • Az intézet nemesítési munkájának zászlós hajója a cseresznye nemesítés. Fontos cél a korai termésérés, viszont a korai érésű hibridek magjában az embrió normál magvetéssel nagyon gyengén 1%-ban csírázik. A mikroszaporító labor az éretlen embriók kipreparálásával és felnevelésével 30-40%-ra tudja javítani a csírázási százalékot, így hozzájárul a korai érésű új cseresznye fajták nemesítéséhez.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.