Cseresznye- és meggyvirágzás Érden–a gyümölcs génbanki nyílt napok ünnepélyes megnyitója
2018. április 25., szerda, 08:31

A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének érdi telephelyén, Elvira majorban került sor az intézet első génbanki nyílt napjára április 18-án. Ez a nap annak a rendezvénysorozatnak volt a része, amelynek során a nagyközönség számára is látogathatóvá válnak az intézet négy állomásán – Érden, Cegléden, Fertődön és Újfehértón - található gyümölcs génbanki ültetvények.

A rendezvényt Dr. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója nyitotta meg, majd Dr. Lakatos Tamás, a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet igazgatója köszöntötte a szép számban összegyűlt érdeklődőket. A gyümölcstermesztési szakma és a sajtó képviselői mellett ellátogattak hozzánk az érdi Marianum Általános Iskola 8. osztályos diákjai is, akik a felnőtteket is felülmúlták érdeklődő kérdéseikkel.

A látogatók a virágba borult cseresznye- és meggy génbanki ültetvényt járva ismerkedhettek meg az intézet aktuális munkáival, amelyeket a bátor jelentkezők ki is próbálhattak. Szügyi Sándor elmesélte, hogyan zajlik a cseresznyenemesítés első lépése: megmutatta, hogyan kell a méhek elől izolálni az ágakat, hogyan gyűjtjük be az apának kiszemelt fajtáról a virágport és azt hogyan juttatjuk a cseresznyevirágokra, hogy így az általunk elképzelt tulajdonságú cseresznye utódokat kapjuk. A következő állomáson a látogatók a szakszerű facsemete ültetést sajátíthatták el Schmidt Tamástól és Kovács Szilviától. A génbanki gyűjteményben pedig Ujfalussyné Örsi Dorottya vezetésével a gyerekek részt vehettek egy interaktív foglalkozáson, ahol feladatuk volt a génbanki ültetvényben való tájékozódás, megtudták, mitől csonthéjas a mandula és a dió miért nem az, részt vehettek meggy tájfajták kóstolásán, miközben gyümölcs-morfológiai leírást készítettek. Ezalatt Békefi Zsuzsanna és Szilágyi Sámuel a felnőtteknek beszélt a cseresznye és meggy génbank értékeiről és a kutatási munkákról.

A szakmai programok után Dobó Ági gasztroblogger vendégelte meg a látogatókat palacsintával, a legnagyobb sikere stílusosan a meggyes-vaníliás tölteléknek volt.

További nyílt napok időpontjait (meggy, kajszi, őszibarack, szilva, körte, alma, mandula érés) keresse honlapunkon!

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.