Mandulákat értékeltek a kutatók Budapesten
2018. március 12., hétfő, 15:58

Mandula fogyasztói bírálatot tartott március elején a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet a budatétényi kutatóállomásán. Az eseményen húsz számozott mandula tételt vonultattak fel: volt közöttük magyar nemesítésű termesztett fajta, génbanki tétel, külföldi fajta.

Az értékelt tulajdonságok között volt a héjas termés és magbél mérete, alakja, színe, a magbél íze, az egyes tételek ez alapján kaptak pontszámokat. A bírálatot Dr. Békefi Zsuzsanna, a NAIK GYKI tudományos főmunkatársa, a génbank vezetője vezette le, a bírálók az intézet kutatói és meghívott kollégák voltak: Dr. Szani Zsolt, a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Kertészeti Növények fajtakísérleti Osztályáról és Rácz Szabó Róbert, a Pullulo faiskola vezetője.

A legjobban szerepelt az egyik számmal ellátott ígéretes fajtajelölt, valamint a Sóskút 96/1 génbanki tétel, de a Tétényi keményhéjú fajta sem maradt le sokkal a versenyben. A bírálat eredményei szépen kiegészítik azt a fajtaértékelő munkát, amit az intézet munkatársai objektív szempontok szerint végeznek évek óta.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.