Nyílt nap a Budatétényi Rózsakertben
2018. június 7., csütörtök, 11:29

A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének Budatétényi Kutatóállomásán 2018. június első szombatján ismét megrendezésre került a már hagyományosnak tekinthető rózsakerti nyílt nap.

Nagy érdeklődés kísérte Boronkay Gábor szakvezetését, melyen a rózsakert története mellett a látogatók számos érdekességet tudhattak meg a rózsákról, illetve megismerhettek néhány különleges fajtát is.

Ugyancsak népszerűek voltak a szakvezetést követő előadások. Ennek keretében mutatta be Kohári György (történelmi rózsafajták gyűjtője és szaporítója) gyűjteményének néhány különlegesen szép rózsafajtáját, majd Meszlényi Ferenc, a Szőregi Virág-Dísznövény ÁFÉSZ ügyvezetője beszélt cégének (Magyarország legnagyobb rózsatő előállító társaságának) jelenlegi helyzetéről és a jövőre szóló terveiről tájékoztatta a hallgatókat. A továbbiakban Komisszár Lajos (a Kertészeti Egyetem Dísznövénytermesztési és Dendrológiai tanszékének ny. tanára) ismertette a különböző rózsatípusokat, illetve azok megfelelő gondozását. Kígyóssy-Schmidt Éva (Márk Gergely örökség gondozója) előadásában az acsádi, Márk Gergely fajtáit megőrző rózsagyűjteményről beszélt, illetve a „Márk Örökség Rózsakert” Nonprofit Kft. munkájáról, céljairól. A programot Lévay Nóra (aromaterápia szakértő) interaktív illóolaj bemutatója zárta, nagy sikerrel.

A rendezvényre látogató családok gyermekei sem unatkoztak, mert amíg szüleik az előadásokat hallgatták, őket a Nagytétényi Kastélymúzeum, a Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, a Herman Ottó Intézet munkatársai, valamint a kutatóintézet dolgozói kézműves és foglalkoztató gyerekprogramokkal várták.

A program keretében a látogatók asztali díszeket, virágcsokrokat is készíthettek, a Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium lelkes diákjainak segítségével. Azokat pedig, akik a rendezvény információs asztalánál megválaszolták, hogy melyik rózsa tetszik nekik a legjobban a budatétényi rózsakert gyűjteményében, nagy pohárnyi cseresznyével jutalmazták az intézet dolgozói.

A rendezvényen lehetőség volt a Szőregi Virág-Dísznövény ÁFÉSZ és a FitoLand dísznövénykertészet jóvoltából rózsatövek, egynyári virágpalánták és fűszernövények vásárlására is.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.