Őszi gesztenye rendezvény
2018. november 20., kedd, 08:52

2018 novemberében a NAIK Gyümölcs-és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet Budatétényi kutatóállomásán gesztenye rendezvényt tartott. Az esemény 24 számozott gesztenye tételt sorakoztatott fel, mely az ígéretes gesztenye termésváltozatok mellett szemléltette a gesztenyetermések nagy változatosságát.

A rendezvényen Zeller Zoltán, a NAIK GYKI munkatársa tartott előadást a hazai gesztenyetermesztés helyzetéről, megoldandó problémákról és lehetőségekről, az ígéretes változatokról, azok kiválasztásának szempontjairól.

A résztvevők az intézet kutatói mellett meghívott kollégák, Dr. Szani Zsolt, a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Kertészeti Növények fajtakísérleti Osztályáról és Kovács Gabriella a Debreceni Egyetemről vettek részt. Jelen volt a két legnagyobb gesztenye-feldolgozó – a Sarkpont Zrt. és a Prima Maroni Kft. – vezetője, továbbá gesztenyés gazdálkodók tisztelték meg jelenlétükkel a rendezvényt.

 

A termésekről és a gesztenyetermesztés jelenlegi helyzetéről elhangzott vélemények, hozzászólások segítik a fajtaértékelő munka mellett a kutatási irányvonalak meghatározását, amelyek az eredményesebb és gazdaságosabb gesztenyetermesztést segíthetik el.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.