Meggyfajták: Cigánymeggy klónok

Cigánymeggy 7, Cigánymeggy 59 és Cigánymeggy C. 404

Nemesítői:
Brózik Sándor (Cigánymeggy 7, Cigánymeggy 59), Nyujtó Ferenc (Cigánymeggy C. 404) 
 
Fajta jogosult:
Cigánymeggy 7, Cigánymeggy 59: Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft.,
Cigánymeggy C. 404: Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Nonprofit Közhasznú Kft.
 
Minősítési fokozat:
A cigánymeggyek államilag elismert árufajták
 
Származás:
Egy kárpát-medencei populációból szelektálták.
 
Virágzás, termékenyülés:
Öntermékenyek. A Cigánymeggy 7 és a Cigánymeggy 59 klónok középkései virágzásúak, a Pándy 279 és Pándy Bb. 119 klónoknak jó pollenadói. A Cigánymeggy C. 404 klón középkorai virágzású, megfelelő pollenadója a Pándy 48-as klónoknak.
 
Termőképesség:
Bőtermők.
 
Érés ideje:
A Cigánymeggy 7 és Cigánymeggy C. 404, június 15-18. körül, a Cigánymeggy 59, június 20-22. körül érik.
 
Gyümölcs jellemzői:
A cigánymeggyek gyümölcsmérete kicsi, tömegük 3-4 g (2-3 g, Cigánymeggy C. 404), átmérőjük átlagosan 18 mm alatti. A Cigánymeggy 59-es klón gyümölcsének átmérője kedvező időjárás és kisebb termésberakódás esetén elérheti, sőt meg is haladhatja a 20 mm-t. A gyümölcsök alakja majdnem szabályos gömb, színük sötét bordópiros. Kocsányuk hosszú, gyakran pálhaleveles. A gyümölcsök húsa liláspiros, közepesen kemény, lészíne sötétvörös, erősen festő. Íze erősen savas. Kőmagja kicsi, mindössze 5-6 súly %. Szárazon válik a kocsánytól, ezért jól rázható.
 
Fa jellemzői:
A Cigánymeggy C. 404 fája középerős, a Cigánymeggy 7 és a Cigánymeggy 59 gyengeközéperős növekedésű, koronájuk gömb alakú, melynek jellemzője a vékony gyenge vesszőkből kialakuló kuszált, lehajló ágrendszer. A cigánymeggy fajták fáit a koronaalakítás időszakában és a termőre fordulást követően is metszeni illetve ritkítani kell, mivel a gépi betakaríthatóság előfeltétele a kevésbé csüngő ágrendszerű ritkább koronaforma.
 


Igénytelen fajtakör, a sekélyebb termőrétegű területeken is megél. Betegségekre közepesen fogékony, ezért a moníliás ágelhalás elleni védelmet és a sebkezeléseket ajánlott elvégezni. A téli fagyokkal szemben is ellenállóbb, mint a többi meggyfajta

Vissza a meggyfajtákhoz

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.